Foredrag Spejlbilleder og molekyler 2017

Efterår 2017 - Foredrag om

Spejlbilleder og molekyler

Offentligt foredrag med foregående buffet i Matematisk kantine.

 

Foredrag ved professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

 

Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur – bl.a. når der udvikles nye lægemidler.

 

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

 

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbilledemolekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i receptoren for, og som vi derfor sanser som duften af, jordbær, en spejlbillede-version – og det molekyle sanser vi som duften af basilikum.

 

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

 

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhusforskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder.

 

Du vil også høre om hvordan spejlbilledemolekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

Praktisk info

Tidspunkt

 

Tirsdag d. 28. november med mødetidspunkt 17:20 udenfor Matematisk kantine.

Tilmelding

Senest fredag d. 24. november 2017 til kim@fysik-kemi.dk

Adresse

Buffeten serveres i Matematisk Kantine som ligger i Bygning 1535 – få minutters gang fra Søauditorierne.

Hvis du er i bil, så beregn lidt ekstra tid til at finde en parkeringsplads: Se kort over parkeringsmuligheder i nærheden af Søauditorierne.

 

Priser

Personligt medlem: Gratis

Skolemedlem: 1. lærer er gratis

Øvrige gæster: 100,- kr

Samkørsel

Hvis du ønsker at indgå i samkørsel fra Randers, så angiv det ved tilmelding til kim@fysik-kemi.dk.

Link

Foredragsrækken

 

COPYRIGHT © | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS